Marianne Solem, soneterapeut og styremedlem i NNH, tok initiativ til å få presentere terapiformen sin for Høybråten Sanitetsforening i Oslo. Med seg hadde hun soneterapeut Ausra Lapenaite, også fra Høybråten.
– Ausra Lapenaite og jeg begynte å prate sammen for et halvt års tid siden. Vi har testet ut behandlinger på hverandre og fant fort ut at vi hadde mange felles kvalitetskrav og verdier. Begge bor på Høybråten og vi skjønte at det ville være vinn-vinn for begge å samarbeide, framsnakke soneterapi og hverandre, her lokalt, forteller Marianne.
– Jeg var ferdig på Institutt for helhetsmedisin det året Ausra begynte studiet, så det er litt tilfeldig at vi fant hverandre og ikke minst fant tonen. Det var nok en mening med det!

Spurte om å få komme
Marianne er medlem i Høybråten sanitetsforening og ble det fordi hun beundrer arbeidet sanitetsforeningen gjør for kvinnehelse.
-Som soneterapeut er det derfor full klaff på interesseområde kvinnehelse, sier hun.
– Jeg tok kontakt med lederen for Høybråten Sanitetsforening, Helene Ottersen, og spurte om vi kunne få komme på medlemsmøte og informere om hva vi holdt på med. Hun tok det opp i styret og vi ble ønsket velkommen til mai-møtet.
I forkant av møtet laget de en teaser som de la ut på vår FB og Instagram. Det samme gjorde Høybråten Sanitetsforening.
Felles presentasjon
Det var mellom 35 og 40 damer til stede på møtet.
-I begynnelsen av presentasjon spurte vi om hvor mange som har prøvd soneterapi før. Det var veldig få som rakk opp hånden. Det overrasket meg, og gjorde meg klar over at det er et stort potensial og en stor oppgave å informere samfunnet om terapiformen vår, sier Ausra Lapenaite.
-Ausra og jeg hadde en felles presentasjon av hva soneterapi er, helhetstankegangen og TCM, kort om historien til soneterapi i Norge, rammeforholdene for alternativ behandling av sykdom i dag/ lovverkerket, etiske retningslinjer/taushetserklæring/journalføring/GDPR, hvem vi er, hvor vi har klinikkene våre og hva vi behandler, forteller Marianne.
– Vi snakket også betennelsestilstander i kroppen og kosthold, muskulær soneterapi og elektronisk øreakupunktur spesielt.

Fin samtale om etikk
Vi fikk spørsmål om hva vi ikke kunne behandle. Da førte til en fin samtale rundt etikk, forsiktighetsregler, samarbeid med lege, behandling av ubehag av kreftbehandling og ikke behandling av kreft eller andre alvorlige sykdommer. Vi snakket om forsiktighet i forbindelse med operasjoner og implantater, epilepsi og diabetes. Det ble en fin og naturlig del av foredraget.
Heldigvis for oss var det et par stykker som tok ordet og snakket om egne gode erfaringer med soneterapi, i og med vi ikke kan fortelle om det selv.
Da vi gikk gjennom hva vi behandler, kom det spørsmål om konsentrasjonsproblemer og ADHD, søvnproblematikk, smerter overalt i kroppen for å nevne noe.
Korte demonstrasjoner
Marianne og Ausra inviterte de som hadde lyst til å prøve en behandling mens det var kaffe og loddsalg, fram til de skulle gå hjem. Behandlingene var korte, bare sånn at de skulle forstå hvordan de jobber. Og det var «ufarlige» behandlinger: avspenning av muskler, søvn og fordøyelse – behandlinger som er tillatt å utføre uten anamnese.
-Men vi stilte noe spørsmål i forkant for å sikre at de som vi behandlet ikke kom under forsiktighetsreglene, forsikrer de.
Det ble en veldig fin kveld! Medlemmene var interesserte og stilte spørsmål.
-Jeg er ikke sikker på hvor mange vi behandlet til slutt, men det ble nok 6-7 stykker som fikk smake på behandlingene – og enda flere var interessert. Mange kom innom der vi behandlet for å se hva vi gjorde, tok med visittkort, snakket med de som hadde prøvd behandlingene.
Veldig inspirerende
-Det var veldig inspirerende å få lov til å snakke om soneterapi og få lov til å fronte dette vidunderlige verktøyet sammen med en annen dyktig soneterapeut. Dette ga mersmak for oss, og vi håper flere føler seg inspirert til å ta kontakt med foreninger der de bor for å presentere seg, sier de to soneterapautene.