Dr Thomas Alexander Skog er vanligvis overlege på Ullevål Sykehus som nevroradiolog. Bildediagnostikk av rygger, nakker og hoder er hans spesialitet der. Nå jobber han også 50% på den tverrfaglige og helhetsbaserte Klinikk5029 på Jessheim, sammen med naprapat, ernæringsterapeut, kommunikologer, massør, sexolog og parterapeut.
Tekst: Steinar Kroksæther
Siste tilbud på Klinikk5029 er utredning, bildediagnostikk og individuelt tilpassa behandling av vonde nakker og rygger i samarbeidet mellom dr. Skog og naprapat Morten Aanerud.
-Foreløpig er det mest som funksjonellmedisiner jeg jobber her da, og oftest i samarbeid med Steinar Kroksæter som er ernæringsterapeut og kommunikolog. Vi jobber mest med kroniske tilstander med betennelser, lavt stoffskifte, fordøyelsesproblematikk, stress og sånne ting, sier Thomas Alexander Skog mens han tar en slurk kaffe og kikker lurt på meg. -Men nå har vi også fått på plass utstyr og skjermer for bildediagnostikk, så nå kan jeg endelig også drive med det jeg virkelig kan!
Thomas virker som en jordnær mann, og er lett og enkel å prate med. Det lyser ikke akkurat overlege av han, snarere klok, rolig bestefar. Lokalet er luftig og moderne. Ved siden av oss står tre litt merkelige dataskjermer på et skrivebord.
-Hvordan fungerer det i praksis?
-Kunder eller pasienter booker time direkte her, så har jeg og naprapat Morten en halvtimes undersøkelse og utredning sammen. Vi har jo litt ulikt fokus og legger merke til litt ulike aspekter. Jeg henviser så til MR eller annet vi tenker vi trenger. Når bildene kommer setter vi opp ny time der jeg, kunden og Morten går gjennom bildene på disse spesialskjermene sammen, så det blir helt klart for kunden hvordan ståa virkelig er, sier Thomas.
-Hvorfor er det et poeng at dere gjør det sammen?
-Fordi da kan jeg bli mye mye mer detaljert i beskrivelsen, og tilpasse meg til kundens behov og nysgjerrighet og forhåndskunnskap. Det kommer da vanligvis fram mange flere detaljer og sammenhenger enn hvis jeg skulle sendt dette skriftlig til fastlegen. Naprapaten legger også typisk merke til litt andre ting enn hva jeg gjør, som er relevante for behandlinga vi skal sette opp, så kunden blir helt inkludert i hvorfor det er et poeng, og får eierskap til egentrening og behandling.

-Også gjennomfører naprapaten behandling da eller?
-Ja, vi starter med en gang vi har det klart, og oftest inkluderer det både naprapatbehandling og massasje hos massøren, og jeg selv driver med en form for bevegelsestrening som kalles nevromotorikk, som gjør mange ting men først og fremst roer ned kroppen og skaper avspenning. Morten er meget erfaren og dreven naprapat som virkelig kan sitt fag. Kanskje forstår vi også at stress og uro er et viktig moment som har ligget i bakgrunnen og skapt spenninger som igjen har bidratt til rygg eller nakkeproblemer, så kanskje en kommunikolog må inn i behandlingen for å endre litt på tankemåter og adferdsmønstre. Innimellom dukker det jo også opp saker som åpenbart skal til spesialisthelsetjenesten, og da ordner vi det via fastlegen. Vi gjør det som trengs rett og slett. Ikke mer og ikke mindre.
-Jeg har aldri hørt om et sånt type samarbeid før, hvorfor gjør ikke flere dette?
-Det er vanskelig å svare på, men tradisjonelt har jo min faggruppe vært veldig adskilt fra de som driver med behandling, og med fastlegen som mellomledd. Fokuset er nok ofte at bildene brukes av fastlegen og nevroradiologene til å fastslå om det trengs operasjon eller ikke, og at hvis det ikke trengs men det likevel er et problem, er det fysioterapeutene hos kommunen som er veien videre. De får i beste fall samme informasjon som fastlegen fikk, altså et litt utvida ja eller nei på operasjon. Jeg føler meg veldig sikker på at vi kan få til mye mer når både jeg og behandleren og pasienten sitter sammen og får en felles bred forståelse for hva som er virkeligheten og hvorfor det har blitt sånn, og hva som kan gjøres for å skape motsatt og ønska utvikling.
-Har dere fått mange kunder til dette da?
-Vi er i startgropa med å markedsføre, så vi blir ikke rent ned enda, smiler Thomas. -Men det er mange som tar MR og andre undersøkelser om dagen, så jeg tror dette er et stort marked. Bare folk forstår forskjellen mellom hvordan vi jobber tverrfaglig og hvordan de fleste andre jobber, så tror jeg det er ønskelig. Vi jobber mye nå med hvordan vi skal kommunisere det tydelig.
-Det høres dyrt ut dette. Hva snakker vi i kroner og øre?
-Utredning og deretter gjennomgang av bilder koster til sammen akkurat nå 3000 kroner. I den prisen får vi også ofte starta med behandling. Jeg syns ikke det er så ille? I tillegg kommer prisen for selve bildetakingen, som varierer, og prisen på behandling vil naturlig nok også varierer. Mange får jo dette dekket av helseforsikring nå til dags, og vi syns nå selv vi er ganske resultatorientert, sier Thomas.
-Hvorfor har du valgt å begynne å jobbe her? Er det ikke nok å gjøre på Ullevål?
Thomas ler hjertelig.
-Å jo! Og heldigvis er det mange som ønsker å drive med bare det, og jeg har litt flere interesser. Særlig for natur og helhet og hvordan ulike aspekter og fagfelt henger sammen. Jeg er veldig interessert i sjamansime, og har også videreutdanning i funksjonellmedisin fra USA. Jeg ble kjent med dem som driver Klinikk5029 via vår felles videreutdanning i faget kommunikologi, og vi oppdaget etter hvert mange fellesnevnere på mange plan. Takk og lov gav de meg et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier Thomas.