Motiverende studie av soneterapi ved akutt bihulebetennelse

Naturterapeuter oppsøkes ofte av pasienter med akutt bihulebetennelse, for behandling med soneterapi som tillegg til skolemedisinsk behandling. Helsetjenesten har lite å tilby pasienter med akutt bihulebetennelse, bortsett fra nesespray og smertestillende.

Tekst: Svein Johannessen, nettredaktør NNH. Foto: NNH

Standardbehandling med antibiotika ser ut til å ha begrenset effekt, og mange kvir mange seg for å ta slike legemidler på grunn av frykt for antibiotikaresistens. Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved UiT Norges arktiske universitet sa seg derfor villig til å gjennomføre en tidligfase-studie for å finne ut om bruk av fotsoneterapi kan være med på å lindre plager for denne pasientgruppen.

Studien ble administrert av NAFKAM og gjennomført i samarbeid med fastlege Catarina Bigset ved Vestskogen medisinske senter og naturteraputene MNNH Terje Varpe og John Petter Lindeland ved Nøtterøy naturmedisinske center.

Statistisk indikasjon på effekt ved dag 10

Formålet med studien var å undersøke om det er en statistisk indikasjon for å påvise en effekt av soneterapi ved akutt bihulebetennelse i en  klinisk studie.

– Store kliniske effektstudier er ressurskrevende. Derfor gjennomførte vi i stedet en såkalt tidligfase-studie som kan gi indikasjoner på om det er relevant og mulig å gjøre større og studie på effekt av behandlingen, sier forsker Arne Johan Norheim ved NAFKAM som ledet studien. [1]

I tidsrommet september 2017 til mars 2018 meldte 24 pasienter i Tønsberg-området seg til å delta i studien. 20 av disse ble inkludert, og fullførte sin deltakelse i studien. Randomiseringen (blindingen) i studien ble gjennomført ved loddtrekning om hvem som skulle få soneterapibehandling sammen med vanlig medisinsk behandling, eller vanlig behandling alene.  Pasientene registrerte helseplager ved inkludering, dag 2 og dag 10 i studien.

Resultatet av studien viser en statistisk indikasjon på effekt av soneterapi ved dag 10. Dette er interessante funn, og gir støtte for å gjennomføre en ny større studie for å dokumentere effekt av soneterapi ved bihulebetennelse.

– Tidlig-fase studier som dette, er imidlertid ikke egnet for å peke ut spesifikke virkningsmekanismer eller fastslå effekt. Men studien svarte godt på forskningsmetoden og hvorvidt man kan forvente å påvise effekt i en større studie. Funnene er interessante og motiverer for videre forskning, sier Norheim. [1]

Studien er publisert på PubMed.gov : National Library of Medicine/National Center for Biotechnology Information [2]

På initiativ fra faggrupper i NNH

Det var i første omgang et ønske fra faggruppene soneterapi og refleksologi i NNH om å initiere et forskningsprosjekt knyttet til en sykdomstilstand. Det ble tatt kontakt med NAFKAM, som både var interessert i et slikt prosjekt og var villig til å lede arbeidet med en forskningsprotokoll.  Denne skulle beskrive både metode, design og den praktiske gjennomføringen.

Etter flere møter mellom faggruppene og daværende direktør i NAFKAM, Vinjar Fønnebø, falt man ned på bihulebetennelse som en aktuell sykdomstilstand.  Det var konsensus om at man innen disse fagene hadde gode kliniske erfaringer med denne tilstanden. Protokoll-prosessen tok ca. tre år.

Ifølge Arne Johan Norheims artikkel Fotsoneterapi ved akutt bihulebetennelse [3] var det utfordrende å få pasienter til å delta i studien.

– Vi var heldige som fikk god drahjelp av lokale media, slik som Tønsbergs blad og NRK Vestfold med oppslaget «Er du tett i pappen, vil denne gjengen ha tak i deg». Disse hadde gode oppslag om prosjektet. Videre tok vi kontakt med flere apotek, der vi informerte ansatte og fikk lov til å henge opp informasjon om prosjektet, sier John Petter Lindeland.  Det er også litt morsomt å nevne at NRK Vestfolds innslag også ble gjenstand for en sak i Nytt på nytt

Skalering, diagnostisering og behandlingsstrategi

Alle pasienter som deltok i prosjektet, ble diagnostisert av lege, like ens skalering av symptomene.  Det ble blant annet brukt Sino Nasal Outcome Tests 16 (SNOT-16), som er en metode for å fastsette graden av symptomubehag i forhold til flere bihule-relaterte symptomer.

–  Symptomene under oppfølgingen på dag 2 og dag 10 er basert på rapportering av endringer av disse. I tillegg hadde vi i vår behandling selvfølgelig også vår egen skalering og journalføring av de aktuelle symptomene, sier Terje Varpe.

Som terapeuter, ble vi oppfordret til å gjennomføre behandlingen mest mulig praksisnært. I vårt tilfelle var dette å gjennomføre en «helhetsbehandling», som ikke utelukkende fokuserer på referansepunkter relatert til anatomiske bihule-strukturer, men på hele organismen/kroppen. 

Nyttig og kunnskapsrik erfaring

– Først og fremst har dette vært en nyttig erfaring på mange plan.  Samarbeidet innad i faggruppene var konstruktive, likeså med NAFKAM og Vestskogen medisinske senter. Logistikken og gjennomføringen ble effektiv, takket være velvillig innsats fra alle parter. De fleste pasienter fikk stort sett time samme dag som de ble klarert for studien, sier John Petter.

– Det er også interessant i å få innsikt i hvor viktig kompetanse er for å få gjennomført et slik prosjekt, samtidig som man blir ærbødig med tanke på hvor arbeidskrevende kunnskapsgenerering er. Dette er på mange måter et lite prosjekt, men likevel viktig i den store sammenhengen. 

– Et annet perspektiv er at deltakelse i denne studien har ført til et ønske om å bruke våre erfaringer til å stimulere flere fagretninger i NNH til å ta initiativ til lignende pilotstudier.  

Klar for nye utfordringer

Studien konkluderer med at funnene fra studien er interessante og at den skaper et grunnlag for å gjennomføre en større og mer omfattende studie i større grad rettet mot hvilken effekt soneterapi har ved akutt bihulebetennelse.

– Vi er for så vidt klar til å bli med på et større prosjekt, både som terapeuter, men også som rådgivere i en slik prosess. Et større prosjekt vil selvsagt innebære mye større økonomiske rammer enn det vi hadde. Her må nok NAFKAM ta en vurdering hva som kan være mulig i fremtiden, sier Terje og John Petter avslutningsvis.

Referanser:

  1. NAFKAM: Kan soneterapi dempe plager ved bihulebetennelse https://nafkam.no/kan-soneterapi-dempe-plager-ved-bihulebetennelse
  2. Arne Johan NorheimVinjar Magne FønnebøJohn Petter LindelandTerje VarpeTrine StubCatarina BigsetAgnete Egilsdatter Kristoffersen:Reflexology for acute rhinosinusitis – Results from a blinded, early-phase comparative trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35961842/
  3. Arne Johan Norheim: Fotsoneterapi ved akutt bihulebetennelse https://nafkam.no/fotsoneterapi-ved-akutt-bihulebetennelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *