Geir Torgersen, nestleder i Kostreform, var passivt medlem i noen år. Etter at han selv gikk ned 60 kilo ved å følge kostholdsanbefalingene til Kostreform, ble han ihuga fan og engasjerte seg i organisasjonens arbeid.
Intervju med nestleder i Kostreform Geir Torgersen
Av Svein Johannessen, konsulent i NNH
Foto: Nina Holtan
Foreningen Kostreform er en ideell og uavhengig organisasjon med formål å hjelpe diabetikere til et bedre liv med lavere og mer stabilt blodsukker. Foreningen arbeider for å fremme et kosthold med stor andel ferske, naturlige råvarer med færrest mulig tilsetningsstoffer og kosthold med begrenset innhold av karbohydrater.
To hovedstandpunkter om kosthold
Kostreform motsetter seg mange av de offisielle kostholdsrådene fordi de ikke er i tråd med internasjonal forskning. Hvilke deler av de offentlige norske kostholdsrådene er dere uenige i og hvorfor?
Vi har siden 2007 hatt et klart standpunkt om to hovedsaker vedrørende kostholdsrådene:
1 – Karbohydratandelen må ned på lavkarbonivå, dvs. under 100 g pr dag. De som lider av insulinresistens anbefales å redusere inntaket til under 20 g pr dag.
Dersom folk reduserer bruken av sukker og stivelse i maten vil man senke blodsukkeret. Noe som igjen senker insulinnivået. Det er spesielt insulinnivået vi bekymrer oss for. Det finnes mye forskning som dokumenterer at forhøyet insulinnivå skaper insulinresistens og insulinresistens er blitt en folkesykdom med store konsekvenser for folkehelsen.
Forskning viser at insulinresistens er den avgjørende faktor for høyt blodtrykk, fedme, diabetes 2, hjerte/kar lidelser, fettlever samt nyresvikt. Mer og mer tyder også på at Alzheimer og mange krefttyper skyldes insulinresistens.
2 – Fettandelen må høyere.
Når vi fjerner energiinntaket som dekkes av karbohydrater, må det dekkes av økt inntak av fett. Forankret i forskning anbefaler vi å øke inntaket av enumettet og mettet fett. Hypotesen om at mettet fett fører til hjerte/kar lidelser er feil. Forhøyet inntak av karbohydrater er hva som skaper hjerte/kar lidelser.
Vi anbefaler også å redusere sterkt på inntaket av flerumettede frøoljer, da dette fremmer inflammasjon i kroppen.
Faglig kompetanse
Hvilke faglige kriterier ligger til grunn for Kostreforms retningslinjer? Hvilke fagfolk støtter disse?
Det finnes veldig mye forskning som støtter våre anbefalinger uten at jeg her og nå kan ramse opp eksempler på dette. I det norske medisinske miljøet har vi leger som Erik og Sofie Hexeberg, Øyvind Torp og Pål Branæs som eksempler på fagfolk som ikke bare støtter våre anbefalinger, men aktiv skaper fantastiske helseforbedringer hos sine pasienter.
I det norske forskningsmiljøet kan vi nevne Simon Dankel, professor ved UiB, og Birger Svihus, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, som eksempler på fagfolk.
Har dere samarbeid med eller får dere henvendelser fra leger eller annet helsepersonell?
Vi har ikke formaliserte samarbeid med leger eller helsepersonell. Men vi arrangerer jevnlig webinarer og konferanser hvor vi slipper deres stemme til.
Kunnskapsformidling
Kostreform er både egen arrangør og medarrangør på flere konferanser om kosthold og helse. Hvem samarbeider dere med, og hvor og når er neste arrangement?
Kostreform arrangerer en årlig konferanse, Nordisk ernæringskonferanse. Neste konferanse er i januar 2026 hvor temaet er insulinresistens. Vi har allerede sikret oss flere store internasjonale navn på talerlisten.
I tillegg arrangerer vi mindre kveldskonferanser. Sist i november 2024 på Litteraturhuset i Oslo.
Vi har et nært og godt samarbeid med tre ulike aktører på konferansesiden:
- Tunsbergdagene – Tunsberg Medisinske Skole
- Høstkonferansen – Forlaget Lille Måne
- Norges naturmedisinske fagkongress – KongressPartner
Utfordrer myndighetenes kostholdsråd
Hvordan ser du på muligheten til å få gjennomslag hos myndighetene og få de til å endre på sine kostholdsråd?
Det er et langsiktig og møysommelig arbeid. Vi har jobbet med dette i 18 år. Siden både forskningen og pasienterfaringer, i tråd med våre anbefalinger, fra hele verden blir mer og mer overbevisende, tror vi at de neste 10 årene kan gi gjennombrudd for vår tankegang hos myndighetene.
Hva blir hovedutfordringen i framtida? Hvordan nå frem til de som trenger kunnskapen deres?
Hovedutfordringen blir å nå frem med informasjonen om at det finnes alternative måter å legge opp kostholdet, først og fremst til de som lider under konsekvensene av dagens feile kostholdsråd. Vårt alternativ gir både et lengre liv, ett friskere liv, og for veldig mange også markant tilfriskning av eksisterende sykdommer.
I tillegg tror vi det er viktig å kunne gi tilbud til de som ønsker å gjøre endringer. Dette behovet dekker vi gjennom ulike kurs forbeholdt våre medlemmer samt konferanser som er åpen for alle.
For mer informasjon om foreningen Kostreform, sjekk deres nettside kostreform.no