Det er blitt en årlig tradisjon med Norges Naturmedisinske Fagkongress på Sundvolden Hotel i Hole kommune, i regi av KongressPartner. Årets fagkongress ble arrangert 28.-30. oktober.
Av nettredaktør Svein Johannessen Foto: NNH
Blant mange temaer var stoffskiftesykdommer, hjerte- og karsykdommer, demens og Alzheimers sykdom. Over 200 deltakere var til stede.
-Jeg vil gratulere arrangørene med vel gjennomført naturmedisinsk fagkongress. Dette er en viktig arena for alle som er opptatt av helse og forebygging, uttalte generalsekretær i Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon (NNH) Lidia Ivanova Myhre etter kongressen.
Hun kan videre fortelle om stor faglig bredde og meget dyktige og kunnskapsrike foredragsholdere på årets kongress.

Faglig brede
Foredragene representerte en stor bredde innenfor valgte tema, men ett perspektiv gikk igjen i alle: Hvordan vi kan forebygge sykdom ved hjelp av naturterapi, riktig kosthold og fysisk- og mentalt styrkende aktiviteter.
Blant foredragsholderne var lege Lars Omdal, naturterapeut og lærer ved Tunsberg Medisinske Skole Jens Veiersted, aromaterapeut Julia Lawless, lege Geir Flatabø, kost- og hormonterapeut Lene Hansson, dr. philos i biologi og fagredaktør i Helsemagasinet Iver Mysterud, lege og spesialist i indremedisin Erik Hexeberg og generalsekretær i NNH, Lidia I. Myhre. Naturterapeut Stein Flaatrud holdt både foredrag og hadde i tillegg konferansierrollen under kongressen.
Før og etter fagdelene ble det lagt til rette for helsefremmende aktiviteter ledet av sykepleier Margot Carlsen og yogaterapeut Iselin Mork. I pausene kunne deltakerne besøke flotte utstillinger der blant annet Pharma Nord, en av NNHs to hovedsamarbeidspartnere, var representert.
Stoffskifte-pasienten
Lars Omdal som har 20 års erfaring som lege i møte med mange stoffskifte-pasienter som sliter, innrømmet at han sitter med mye kunnskap og innsikt, men også med mange ubesvarte og åpne spørsmål. Han har erfart at bakgrunnen for symptomer kan være komplekse. Symptomene kan være relatert til selve stoffskiftet, men også en rekke andre faktorer i det helhetlige kliniske landskapet. Immunsystem, metabolisme og hormoner, stress-respons og psyken, rytme og søvn, kosthold og ernæringsstatus, mikrobiota og livsmiljø.
I sitt foredrag tok Omdal tok publikum med på en vandring gjennom dette kliniske landskapet og samspillet mellom de ulike faktorene, og hvordan stress-systemene og hjernen og stoffskifte-hormonene påvirker hverandre. Han presenterte på en fin måte den komplekse reguleringen av stoffskiftehormonene, inkludert omdanningen av T4 til T3. Videre tok han opp temaet om den autoimmune bakgrunnen ved stoffskifte-sykdom.

Nytt blikk på kolesterol
Erik Hexeberg, lege og spesialist i indremedisin, har bak seg 10 år med hjerteforskning ved Universitetet i Bergen og University of Minnesota. Fra 2010 har han, sammen med ektefelle Sofie Hexeberg, arbeidet ved Dr. Hexebergs klinikk med mat som medisin.
Hexeberg presenterte sitt foredrag i to deler. Del 1 omhandlet høyt nivå av kolesterol i blodet, hvor vidt det er farlig eller ikke, og i så fall hvorfor og på hvilken måte? Publikum fikk også kunnskap om hvilke blodprøver som kan gi informasjon om risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom og hvorfor risikobildet har endret seg over tid. I del 2 fikk publikum kunnskap om hvilken mat som øker risikoen for hjerte- og karsykdom og hva vi bør spise for å redusere denne risikoen.
Etter foredraget presenterte Erik og Sofie Hexeberg sin nylig utgitte bok «Nytt blikk på kolesterol», og mange kunne sikre seg en signert utgave.

Håp ved demens og Alzheimers sykdom
Iver Mysterud er dr.philos. i biologi fra Universitetet i Oslo og fagredaktør i Helsemagasinet vitenskap & fornuft. Han har skrevet en rekke fag- og populærvitenskapelige artikler og flere bøker. Hans foredrag handlet om temaet for hans bok fra 2018 – Håp ved demens og Alzheimers sykdom.
Alzheimers sykdom er den hyppigste demenssykdommen. Det foregår omfattende forskning på medikamenter med målsetting om å forsinke utviklingen av denne sykdommen. Mysterud kunne fortelle at mediebildet domineres av store oppslag om medikamentell behandling, gjerne framstilt som banebrytende gjennombrudd. Men det som oftest glimrer med sitt fravær i mediene, er et fokus på årsaker til Alzheimers sykdom. Siden det ikke kan antas å ha skjedd store genendringer de siste tiårene, vil det være miljøfaktorer i samspill med genetisk sårbarhet som er det sentrale for å forklare hvorfor Alzheimers sykdom oppstår.
I foredraget ble publikum presentert en oversikt over årsakshypoteser for sentrale miljøfaktorer. Dette dreier seg om miljøfaktorer som mennesket i sitt mer opprinnelige miljø som jegere og sanker ikke, eller i liten grad, ble eksponert for. Det er evolusjonært sett nye miljøfaktorer som ser ut til å forårsake utviklingen av Alzheimers sykdom. Videre redegjorde Mysterud for nyere forskning og klinisk erfaring omkring sykdommen. Han konkluderte med at det er mye den enkelte kan gjøre på egen hånd og i samråd med lege for å forebygge eller motvirke sykdomsprosessen.
Terapeutbransjen og pasientens behov
Selv rettet generalsekretær i NNH, Lidia Ivanova Myhre, oppmerksomheten på utfordringene i den naturmedisinske bransjen og hvor pasienten befinner seg i det kompliserte bildet av både offentlige og private tilbud.
– Bransjen er ikke rustet til å møte fremtidens behov fordi den er pulverisert i mange små organisasjoner, sa hun og viste til urovekkende tall fra Register for utøvere av alternativ behandling.
31 av totalt 39 organisasjoner har mindre enn 100 terapeutmedlemmer og hele 24 organisasjoner har mindre enn 30 terapeutmedlemmer. Myhre mente at små organisasjoner ikke evner å ivareta den store mengden av viktige oppgaver knyttet til pasientsikkerhet, kompetanseutvikling, profesjonalisering av administrative funksjoner, myndighetskontakt, påvirkningsarbeid og terapeutenes rammebetingelser. Hun var tydelig på at bransjen må samle seg i større enheter og organisasjoner som snakker et felles språk til omverdenen. Et annet nødvendig tiltak hun påpekte er brobygging mellom naturmedisin og skolemedisin til pasientens beste.
– Om vi skal utvikle det totale helsetilbudet videre, er vi nødt til å bygge broer mellom naturmedisin og skolemedisin, ikke murer, sa generalsekretæren.
17. gang på rad
Primus motor for kongressen, Christin Foss i KongressPartner, informerte om at årets kongress var den 17. i rekkefølgen. Hun er opptatt av å skape en bred, faglig arena for både terapeuter, studenter, leger, sykepleiere og andre interesserte i naturmedisinske behandlingstradisjonen. Hun jobber for at kongressdagene skal være faglig spennende og lærerike, og legger til rette for et hyggelig sosialt samvær.
– Planen til neste år er å videreutvikle og fornye kongressen. Dette omfatter blant annet nytt navn og enda mer dynamisk innhold med nye aktiviteter, kunne hun fortelle.
Christin Foss er storfornøyd med oppmøtet på Sundvolden Hotel og kunne konstatere at årets deltakelse på over 200 gjester er ny deltrakerrekord.