EUs liste over trygge vitaminer og mineraler snart ferdigstilt

Overraskende få endringer

Etter godt og vel fire års arbeid er The European Food Safety Authority (EFSA) omsider ferdig med en undersøkelse av mer enn 500 vitaminer og mineraler til bruk i kosttilskudd og næringsmidler. I følge nettstedet NUTRAingredients.com ligger det an til overraskende få endringer og korrigeringer i EUs positivliste.

Selv om EFSAs konklusjoner krever Europakommisjonens nåværende og fremtidige medlemslands godkjenning, blir resultatet ønsket velkommen av produsentene, som er lettet over at kontrollørene fant sikkerhetsrisiko i svært få næringsmidler.

EFSA gjennomførte 533 tester av 344 matvarer og fant sikkerhetsrisiko i 39 av disse. Sikkerhetsrisikoen ble imidlertid kun identifisert på visse nivåer og ofte i forhold til spesielle befolkningsgrupper, og ikke risikodefinert per se.

Dermed kan visse former av kalium og krom, hvor det tidligere har vært stilt spørsmål i forhold til sikkerhetsgrad, fremdeles finnes på The Food Supplements Directive (FSD) Annex 2 positivliste, avhengig av hvordan de blir behandlet av Europakommisjonen.

– Vår del av arbeidet er utført, sier EFSAs talsmann Andrew Cutting. Nå er det opp til Europakommisjonen å ferdigstille lista.

Bedre enn forventet

Paul Chamberlain, teknisk leder hos den engelske kosttilskuddsprodusenten Solgar, uttrykker glede over at prosessen, som i utgangspunktet kunne virke urovekkende for produsenter i frie markeder som Storbritannia, Sverige, Nederland og Irland, nå er avsluttet.

– Her er ingen virkelige overraskelser – alt er som vi forventet det skulle være, noe vi er svært fornøyd med. I forhold til våre mange produkter, påvirker dette kun et par som må reformuleres og ett og to produkter som vil bli trukket tilbake.

Han frykter derimot at mindre nisjeprodusenter vil være temmelig ille ute dersom de blir tvunget til å endre sine produkter, da disse vil utgjøre en stor prosentdel av deres omsetning.

– Men i det store og hele har de større leverandørene orden i sakene sine og gjort jobben sin, noe som er en lettelse. Undersøkelsen har definitivt vist seg bedre enn forventet.

I følge FSD avsluttes tilbaketrekkingsperioden 31. desember 2009. Etter denne datoen kan matvarer og kosttilskudd som markedsføres i de 27 medlemslandene, kun inneholde vitaminer og mineraler som finnes på Annex 2 positivliste.

MPLs

Lederen for Storbritannias lobbygruppe Consumers for Health Choice (CHC), Sue Croft, sier seg enig i at FSD ikke har kommet med de dommedagspregede, massetilbaketrekkings-profetiene som ble forventet da FSD ble gjort lovrettslig i 2002.

– Dette er en positiv bekreftelse overfor en industri som virkelig har lagt seg i selen med å skaffe til veie den nødvendige informasjon for å holde dette markedet levende og i beste velgående, og som dermed bør gratuleres for sin innsats.

Men selv om sikkerheten i en rekke næringsmidler ble bekreftet, advarer Croft mot manglende bekreftelse på hvilke områder og på hvilke nivå disse kan brukes som kosttilskudd.

– Maximum permitted levels (MPLs) skal fremdeles forhandles om og kommer sannsynligvis ikke nærmere en løsning før etter den andre irske avstemmingen på Lisboatraktaten i oktober. Det er vanskelig å forutsi hvordan dette vil forløpe.

Croft uttryker videre bekymring i forbindelse med utnevnelsen av Lord Rooker som leder av Storbritannias Food Standard Agency (FSA), siden han tidligere har vist seg å være tilhenger av lavdose tilskudd med for eksempel vitamin B6.

Da gjenstår det å se hva det endelige resultatet blir og hvordan den ferdige positivlisten ser ut etter Europakommisjonens godkjenning.

Artikkelen ble første gang publisert i tidsskriftet Naturterapeuten nr. 3/2009.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *