Tunsberg medisinske skole feirer sitt 25-årsjubileum i 2023, og vi ønsker å feire dette sammen med studenter, lærere, samarbeidspartnere og bransjen.
Samtidig har Forlaget Lille Måne 20-års jubileum i 2024, og med det er det to jubilanter som skal feires 14. og 15. oktober. Jubileumskonferansen holdes på Quality Hotel River Station i Drammen – et relativt nytt og flott hotell ved elvebredden kun et steinkast unna togstasjonen.

Jubileumskongressen arrangeres i samarbeid med NNH, Kostreform, Helsemagasinet og Forlaget Lille Måne. Disse fire organisasjonene/bedriftene har lenge jobbet med å spre kunnskap om helse og har vært viktige for skolen.
Det blir en rekke foredrag de to dagene, samt festmiddag med påfølgende musikalsk underholdning på lørdag. Sjekk nettsidene til TMS for oppdatert informasjon.
Fem studenter
Skolen ble startet av Truls Isaksen i 1998, som underviste i anatomi og fysiologi det første året – det som i dag heter grunnmedisin. Dette fordi det var et behov for dette for å kunne bli medlem av NNH.
Det var fem studenter det første året. Det var undervisning og eksamen i kjelleren hjemme hos Truls. Selv om det var betonggulv og ganske triste lokaler, så gikk det likevel så bra at de anbefalte skolen til så mange andre at neste år var det dobbelt så mange.
Han fikk etter hvert hjelp av lege Roar Pedersen, som var med i 4-5 år, før han gikk over til å jobbe med Lommelegen som han startet samtidig med at han jobbet for Tunmed.
-Rundt 2003 begynte også Fride Aasen, Jens Veiersted og Terje Varpe som siden da har vært viktige lærere for skolen. I dag er vi ca. 20 lærere og en lang rekke dyktige forelesere, sier Truls Isaksen.
Godkjent fagskole
Hva har vært mest utfordrende gjennom disse 25 årene?
-Det mest utfordrende var å bli godkjent fagskole. Det var en prosess som vi brukte mye tid og ressurser på i minst fem år. Fortsatt er det å være en del av fagskolesystemet utfordrende, siden det kontinuerlig stilles krav til kvalitetssikring og dokumentering i mange ulike systemer. I tillegg endres en del av lov- og regelverket som regulerer fagskoler med jevne mellomrom, slik at vi kontinuerlig må sørge for at vi gjør alt vi er pålagt. Vi har også en egen forskrift som er publisert i Lovdata som også må være oppdatert, forteller Truls Isaksen.
-Men selv om det har vært utfordrende, har det også vært ekstremt viktig for utviklingen av skolen. Blant annet det å ha fokus på beskrivelse av læringsutbytte har vært spesielt nyttig. Det går ut på at alt vi gjør skal ha studentenes kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse når de er ferdige som et viktig styringsverktøy. Det betyr enkelt fortalt at vi skal utdanne terapeuter som er klare til å begynne å jobbe, og læringsutbyttebeskrivelsene er en beskrivelse av den totale kompetansen som er nødvendig.

Ønsker seg nye lokaler
Har dere holdt til på samme sted hele tiden?
Ja, vi har faktisk hatt våre to ulike lokaler hele tiden. Det å ha undervisningslokaler både i Tønsberg og i Asker er supert for studentene, men ideelt sett burde vi hatt ett sted hvor all undervisning var samlet, sier Isaksen.
-Det er ett av de målene vi har de neste 10 årene, det å finne et eget sted som er stort nok for all undervisning, kontorer, klinkkrom etc. Kanskje skal vi også ha et sted hvor vi kunne arrangere foredrag med 100-150 deltagere, og det å kunne tilby overnatting enten i egne lokaler eller i nærheten hadde vært fantastisk. Vi er på jakt!
Hjelper studentene
Hvor mange ansatte er det i dag?
-I dag har vi fem ansatte. Nyeste er Andreas Aubert som har som hovedjobb å være «studiecoach». Det vil si å hjelpe studenter til å gjennomføre sin utdanning, selv om det er utfordrende å finne tid i en hektisk hverdag, det er lenge siden de har studert, har for høye ambisjoner eller litt for lav selvtillit. Dette har blitt tatt veldig godt imot av studentene som har benyttet seg av tilbudet. Mulig at vi gjør noe av dette obligatorisk, siden også det handler litt om selvutvikling, ser Truls Isaksen.
I stadig utvikling
Hvordan ser fremtiden ut?
Ja, det er ikke lett å svare på. Hvis vi skal fortsette å utvikle skolen, er vi veldig avhengig av å fortsette å samarbeide med organisasjoner som NNH og ikke minst terapeutene. Det er viktig at vi fortsetter å lage utdanninger som er tilpasset behovet og mulighetene til de ulike klinikkene og terapeutene, forteller grunnleggeren av Tunsberg Medisinske Skole.
-Vårt viktigste mål er at de vi utdanner skal gjøre en god jobb og hjelpe sine pasienter til bedre helse.